itsäkerhet hand dator

5 viktiga åtgärder för att förbättra klientsäkerheten i er IT-miljö

IT-säkerhet är en avgörande del för att skydda ert företag mot cyberhot och dataintrång. Här är fem viktiga åtgärder som ni kan vidta för att förbättra säkerheten i er IT-miljö:

  1. Implementera flerfaktorsautentisering (MFA) och bra lösenordspolicies 
    Genom att använda flerfaktorsautentisering minskar ni risken för obehörig åtkomst. MFA kräver flera verifieringssteg, vilket gör det svårare för angripare att komma åt era system. Kombinera detta med starka lösenordspolicies och uppmuntra användningen av lösenordshanterare för att hålla koll på och säkra lösenord. 
  2. Förbättra klientsäkerheten 
    Klientsäkerhet innebär att skydda individuella datorer och mobila enheter som används i ert företag. Detta inkluderar att kryptera känsliga data, säkerställa att alla enheter är skyddade med aktuella säkerhetslösningar och hålla enheterna uppdaterade med de senaste programvaru- och säkerhetsuppdateringarna. Regelbundna säkerhetskontroller och policyer för enhetshantering bidrar till att upprätthålla en hög nivå av skydd. 
  3. Övervaka och logga aktivitet 
    Öka säkerheten med centraliserad logghantering och avancerade verktyg som EDR (Endpoint Detection and Response). Använd system för realtidsanalys och automatiska larm vid misstänkt aktivitet. Implementera en robust incidenthanteringsplan för snabb respons och minimal påverkan vid säkerhetsincidenter. 
  4. Utför regelbundna säkerhetskopieringar
    Att regelbundet säkerhetskopiera era data är ett viktigt steg för att skydda mot dataförluster vid exempelvis ransomware-attacker. Se till att säkerhetskopiorna lagras på en säker och separat plats. 
  5. Utbilda anställda om säkerhetshot
    Medvetenhet om IT-säkerhet bland anställda kan drastiskt minska risken för attacker. Genomför regelbundna utbildningar och informera medarbetare om aktuella hot och bästa praxis för att undvika phishing och andra sociala attacker.

Vill ni ha hjälp med att implementera dessa åtgärder eller behöver ni ytterligare råd om hur ni kan förbättra er IT-säkerhet? Kontakta oss på Datareal så går vi kostnadsfritt igenom hur det går till!